Naar hoofdinhoud
Gemeente Zaanstad

Lintjesregen in Zaanstad

17 Koninklijke Onderscheidingen voor bijzondere Zaankanters 

Op 26 april reikt burgemeester Jan Hamming aan 17 Zaankanters een lintje uit, omdat zij zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de gemeenschap. 14 mensen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, drie mensen worden benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurt tijdens de jaarlijkse lintjesregen die dit jaar wordt georganiseerd in De Bullekerk in Zaandam. 

De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. 

De graad weerspiegelt de uitstraling en het bereik van de verdiensten. Bij personen die worden benoemd tot Ridder gaat het meestal om verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis. Bij de graad Lid gaat het om personen die vooral lokaal verdienstelijk zijn (dus binnen de gemeentegrenzen). 

 

De volgende personen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: 

Lenie Bakker-van Vliet (1955) is al meer dan 50 jaar vrijwilliger bij Korfbalvereniging KZ. Ze begon al op 18-jarige leeftijd met een bestuursfunctie, die tot 1986 duurde. Van 1992 tot 1998 was mevrouw Bakker secretaris van Stichting Beheer Sportpark De Koog, waar KZ samen met voetbalvereniging KFC de wedstrijden speelde en trainde. In 1998 begon ze aan haar tweede termijn als bestuurslid algemene zaken bij KZ. Die periode duurde elf jaar. Ze was in die rol verantwoordelijk voor het scheidsrechtersbeleid, zaaldiensten, zaalcommissarissen, vrijwilligersbeleid en opleidingen. Daarna werd ze scheidsrechters-coördinator. Sinds 2016 nam mevrouw Bakker de rol van voorzitter van de kantinecommissie voor haar rekening. Gedurende een aantal jaren was ze commissielid voor de organisatie en kaartverkoop van de zaalfinales NK en was ze commissielid kaartverkoop bij leaguewedstrijden. Sinds vorig jaar is ze bovendien actief lid van de schoolkorfbalcommissie. 

Marijke Dekker-Fleur (1955) is sinds haar 19e jaar vrijwillig actief bij korfbalvereniging KZ. In 1974 kwam ze in het bestuur. Ze was betrokken bij de totstandkoming van het clubblad en nam zitting in diverse commissies. In 2005 trad ze voor een tweede termijn toe tot het bestuur en kreeg de portefeuille wedstrijdzaken. Ze was daarmee eindverantwoordelijk voor de opstellingen, invallersregelingen en administratie rondom alle ploegen binnen de vereniging. Ook onderhield ze de contacten met de korfbalbond. Verder is mevrouw Dekker verantwoordelijk voor de inkoop van de kantine van het topsportcentrum De Koog. Ze was betrokken bij en medeverantwoordelijk voor de kaartverkoop bij leaguewedstrijden en was betrokken bij de organisatie en kaartverkoop van de zaalfinales Nederlands kampioenschap. Ook voor de ouderen binnen de vereniging is mevrouw Dekker belangrijk. Ze vervult sinds 2015 de rol van coördinator van de KombiFit trainingsgroep. Een trainingsgroep voor ouderen die op maandagen sport bij KZ.   

 

Ria van Gelderen-Duin (1959) verricht al ruim 30 jaar vrijwilligerswerk. Zij begon jaren geleden met lidmaatschap van de MR op de basisschool van haar dochter, daarna is ze nooit meer gestopt met haar vrijwillige inzet voor de gemeenschap. Ze is zeer actief binnen de Sint Petrus Parochie in Krommenie. Met veel toewijding levert ze bijdragen aan het kerkblad, bloemschikken en lezen tijdens de diensten. Ze is lector en bestuurlijk actief in het parochiebestuur en regioberaad. Ze werkte mee aan activiteiten voor kinderen en jongeren. Notuleren en het opstellen van roosters zijn taken die mevrouw Van Gelderen ook voor haar rekening neemt. Een aantal jaar geleden is mevrouw van Gelderen-Duin ook bij de Voedselbank aan de slag gegaan als vrijwilliger op het magazijn. Dit doet ze een paar dagen in de week en bovendien valt ze regelmatig in wanneer haar dat gevraagd wordt. Zij zorgt er o.a. voor dat de pakketten worden samengesteld en als de coördinator op vakantie is, neemt ze zijn taak over. Twee dagen in de week doet ze de voorraadadministratie ter ondersteuning van de processen op het magazijn. 

Ronald Grootveldt (1959) is sinds zijn jeugd vrijwillig actief. Op 17-jarige leeftijd startte hij als vrijwilliger bij voetbalvereniging ZVV in Zaandam. Daar was hij gedurende 14 jaar trainer en coach van meerdere jeugdteams en als kantinebeheerder. Na de fusie van ZVV met ZFC in 1990, stapte hij over naar voetbalvereniging Zaanlandia. Daar was hij gedurende 11 jaar kantinebeheerder en werd trainer en coach van het seniorenteam Heren 1. Ook werd door hem jaarlijks voorafgaand aan het voetbalseizoen het gebruikelijke trainingsweekend op Texel georganiseerd. Vanaf 2002 werd hij actief bij Handbal Vereniging Zaanstreek als coach van de meisjes C. Vanaf 2003 bestierde hij samen met zijn echtgenote, gedurende vijf jaar, het wedstrijdsecretariaat. Sinds 2008 is de heer Grootveld ook vrijwillig actief bij handbalvereniging VOC in Amsterdam.  

Cindy Kok (1973) is sinds 2012 vrijwilliger bij zwem- en waterpolovereniging ZV De Ham in Krommenie. Gemiddeld veertig uur per week zet ze zich in voor de vereniging, waar ze zelf en haar kinderen in het verleden zwommen. Al sinds het begin regelt zij de wedstrijdzaken. Sinds 2016 is zij zowel voorzitter als secretaris van de Commissie Wedstrijdzwemmen. In 2018 trad ze toe tot het bestuur van de club. Eind 2022 gaf ze het stokje weer door aan een nieuw bestuurslid. Mevrouw Kok is vooral degene die echt alles oppakt wat voor de zwemafdeling nodig is: de scouting van nieuwe zwemmers, vrijwilligers werven en de contactpersoon voor de zwemmers, de ouders, de sponsors, de KNZB en andere verenigingen. Daarnaast organiseert ze de zwemwedstrijden en het jaarlijkse kamp. Bovenal zorgt zij ook voor de goede sfeer binnen de vereniging. Door haar persoonlijke band met iedere trainer, ouder en kind is zij de bindende factor. Elke minuut van de dag is zij voor een ander bezig. De vereniging gaat boven alles. 

Rie Krook-van Iersel (1941) heeft zich haar hele leven ingezet voor de medemens. Ze werkte 40 jaar in de huishouding bij twee tandartsengezinnen. Naast het huishouden, betekende zij voor het gezin met vier opgroeiende kinderen heel veel meer. Al die jaren dat mevrouw Krook- van Iersel zorgde voor het tandartsgezin, zorgde ze ook voor bewoners van de diverse (verzorgings-)huizen van Evean. In 1992 startte ze bij de Oostergouw in Zaandam als verzorgende IG. Na haar pensioen in 2014 is mevrouw tot haar 80ste, bij nood, als helpende ingezet. Vanaf 2014 ging zij tevens als vrijwilliger werken op een psychogeriatrische afdeling en bij verzorgingshuis Nieuw Groenland. Bij de Korsakov-afdeling kookte mevrouw voor en met de bewoners. Op de nieuwe locatie van de Hospice voor de Zaanstreek (in de voormalige woning van tandartsgezinnen) werkt mevrouw Krook nog een halve dag in de week als vrijwilliger en heeft zij zich opgewerkt tot hoofd eitjes bakken. En dat is nog niet alles. Mevrouw Krook heeft ook EHBO-lessen gegeven, ze was zo’n 25 jaar kader instructeur bij het Oranje Kruis, en was actief als EHBO-er. Onder meer bij de korfbalvereniging ZKC. Bij diezelfde club draaide zij heel wat jaren kantine- en keukendiensten en was zij actief in de schoonmaak.  

Jan Leguijt (1954) is al jaren op vele fronten actief als vrijwilliger. Vanaf de start in 2008 is hij bestuurslid bij de Historische Vereniging Koog-Zaandijk. Hij verzorgt de ledenadministratie en postbezorging en beheert het archief. Daarnaast is hij betrokken bij vele projecten, excursies, exposities en middagen voor leden en belangstellenden. Sinds 2014 is hij actief bij de Doopsgezinde Gemeente in Koog aan de Zaan. Hij is lid van de gebouwencommissie en contactpersoon voor iedereen die iets in de kerk wil doen. Één keer per maand is hij koster tijdens de dienst. De heer Leguijt heeft deel uitgemaakt van de financiële commissie en is nu nog betrokken bij het zogenoemde Sweepefonds. Sinds 2015 is de heer Leguijt ook vrijwilliger bij het gemeentearchief van Zaanstad en contactpersoon voor de jaarlijkse Geschiedenisquiz over de Zaanstreek. Ook daarbuiten helpt hij de medemens. Hij bezorgt boeken voor de Bieb voor de Zaanstreek, aan mensen die zelf niet naar de bibliotheek kunnen komen. En hij staat ook nog eens altijd klaar voor (oudere) mensen die afspraken hebben in bijv. het ziekenhuis, tandarts e.d.  

Gonny van der Linden-Stilma (1938) doet haar hele volwassen leven met veel toewijding en enthousiasme vrijwilligerswerk. In de jaren ‘70 startte ze in ouderparticipatie en had een bestuursfunctie op de Talmaschool in Zaandam. Bij de Gereformeerde kerk Zaandam (nu PKN Zaandam) is mevrouw ruim 30 jaar actief: kindernevendiensten, diaken, ouderling en pastoraal medewerker met speciale aandacht voor de zieken. Sinds 2012 tot heden is zij medeorganisator van de viering van de verjaardagen van de 80-jarigen van de PKN-gemeente. Namens de Protestantse Gemeente te Zaandam bezoekt mevrouw zieken in verpleeghuis Oostergouw. Als vaste vrijwilliger in Evean zorgcentrum Oostergouw helpt zij ook bij de kerkdiensten en is ze altijd bereid om bij diverse andere activiteiten in te springen zoals bij de dodenherdenking, het circus en de kerstviering. 

René de Reus (1971) organiseert al 20 jaar het Sinterklaasfeest in Zaandam (Zuid). Het begon allemaal in 2003 met twee Pieten, één van hen was meneer de Reus. In de loop der jaren is dit kleinschalige initiatief uitgegroeid tot een grootse intocht van de Sint met ruim vijftig Pieten, een ware vloot aan (stoom-)boten en een groots Sinterklaasfeest op de Burcht van Zaandam. In 2013 richtte de heer de Reus de Stichting Sinterklaascomité Zaanstad op, hij is sinds de oprichting de voorzitter van de Stichting. Het regelen van vergunningen, het aanvragen van subsidie, het zoeken van sponsors behoren sinds die tijd tot de hoofdtaken van de heer de Reus. Daarnaast is hij veel in gesprek met de gemeente en regelt hij de beveiliging, de EHBO, de stoomboot en overig vervoer, de cadeaus, het snoepgoed. Inmiddels wordt hij geholpen door zo’n 150 vrijwilligers die allerlei verschillende taken uitvoeren. Dat gaat het hele jaar door, als de Sint weer naar Spanje vertrokken is begint alles weer van voren af aan.  

Gerda Steenbergen-Moeijes (1955) zet zich al vele jaren in diverse rollen in voor de Westzaanse gemeenschap. Sinds 1980 is ze vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente. Ze werd voorzitter van de Kinderkerk en ouderling in de Pastorale Raad. Daarnaast is zij de kartrekker voor het project “Eten moet je toch”; een maandelijks diner voor alleenstaanden. Mevrouw coördineert de wekelijkse schoonmaak van/in de Grote kerk en werkt zelf ook mee. Sinds september 2022 is mevrouw Steenbergen opnieuw ouderling van de Pastorale Raad. Sinds 1990 is mevrouw Steenbergen ook actief voor dorpshuis de Kwaker. Ze was een aantal jaren beheerder en betrokken bij de organisatie van middagen voor ouderen, de snertdag, de prutrace, de 5 mei viering en diverse andere activiteiten. Bij de “Westzaanse Gemeenschap” was mevrouw Steenbergen bestuurslid en voorzitter. In die hoedanigheid (mede) organiseerde ze activiteiten zoals Koningsdag, de Dag van Westzaan, Kerstavond in Westzaan, de Nieuwjaarsreceptie. Ook was ze actief op het gebied van leden- en fondsenwerving. Verder was ze betrokken bij de communicatiestrategie en schreef ze ook stukken voor “Glossy magazine” de Wessaner. Mevrouw was daarnaast 7 jaar bestuurslid van het Zaans Centrum voor Amateurtoneel (ZCA) en 5 jaar bestuurslid van het Noord-Hollands Centrum Amateurtoneel (NHCA). Bij Toneelvereniging Herleving is ze sinds 1995 actief in de leescommissie, de Tombola commissie en de commissie voor sponsorgelden. Sinds april 2022 is zij ook penningmeester. Sinds 2010 is mevrouw voorzitter van de Commissie 4 mei herdenking Westzaan.  

Virginia Tonogan (1947) zette zich na het afronden van de opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening in als vrijwilliger maatschappelijk hulpverlener in bij Stichting Bayanihan, het Wereldhuis (een project van Protestantse Diaconie Amsterdam) en het IOM (International Organisation for Migration). Mevrouw Tonogan kwam in 1970 als 23-jarige verpleegkundige vanuit de Filipijnen naar Nederland. Stichting Bayanihan is een organisatie voor de participatie, emancipatie en integratie van Filipijnse vrouwen in Nederland.  Mevrouw Tonogan hielp vooral de kwetsbare doelgroep van jonge au-pairs en huishoudelijke werkers. Samen met de vakbond FNV heeft ze geprobeerd de positie van de huishoudelijke werkers te verbeteren. Ook begeleidt ze vrouwen bijvoorbeeld bij echtscheidingen en verwijst ze naar de juiste instellingen. Daarnaast hielp mevrouw Tonogan bij het aanvragen van subsidies voor financiële ondersteuning van projecten en activiteiten van de Stichting. Bij de Sint Pauluskerk in Amsterdam verricht ze tot op heden administratief werk en dient als eerste aanspreekpunt voor inloop gasten. Ook hier heeft ze haar passie voor hulpverlening doorgezet en organiseert een spreekuur voor ongedocumenteerden. 

 

Anneke Veenema-de Jonge (1946) is al 50 jaar vrijwillig actief bij diverse organisaties. Ze wordt omschreven als een stille kracht met een groot hart voor de minderbedeelden. Binnen de Protestantse Gemeente Zaandam (Noorderkerk) zet zij zich sinds de jaren ‘70 vrijwillig in. Ze verzorgde catechisatie voor de kinderen. Ze bezoekt ouderen om samen activiteiten te ontplooien. Ook begeleidt ze ouderen naar kerkdiensten en is ze een aantal jaren diaken en ouderling geweest. Op de christelijke basisschool De Hoeksteen te Zaandam was mevrouw Veenema in de jaren 70/80 gedurende een aantal jaren actief als leesmoeder, luizenmoeder en schoolreismoeder. Sinds 15 jaar is ze gastvrouw en kok bij een eetgroep voor dak- en thuislozen. Sinds 2022 fungeert ze als gastvrouw van de warme huiskamer in de Noorderkerk, voor personen die een eigen huis niet warm kunnen stoken door hoge energieprijzen. Tijdens een periode van vluchtelingenopvang in Zaandam was ze actief vanuit de Noorderkerk. Sinds 2015 zet mevrouw Veenema zich ook vrijwillig in bij het Hervormd Centrum Pennemes. Daar houdt ze dementerende bewoners gezelschap, kookt maaltijden en vangt families op.  

Guusje Verhoeven-Schouwvlieger (1944) zet zich al bijna veertig jaar lang onbaatzuchtig in voor de ouderenzorg. Eerst bij verzorgingshuis Durghorst en later bij Evean Rosariumhorst in Krommenie. Zij bezoekt ouderen die een luisterend oor nodig hebben. Ook was mevrouw Verhoeven gedurende tien jaar voorzitter van de cliëntenraad van Evean Rosasriumhorst. Daarbij hield ze zich bezig met alle belangrijke onderwerpen die cliënten direct raken, zoals zorg, voeding, hygiëne, veiligheid en dagbesteding. Ook reorganisaties en beleidswijzigingen waren hier onderdeel van. Mevrouw Verhoeven heeft er onder andere voor gezorgd dat de drempels naar de badkamers zijn verlaagd om een betere toegang voor rolstoelen en rollators te realiseren. Mevrouw Verhoeven was bovendien aanspreekpunt voor vervoervrijwilligers. Bovendien reed ze gedurende ruim 30 jaar tafeltje dekje maaltijden rond. Voor de KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) verzorgt ze nog steeds één dag per week de verspreiding van maaltijden. Daarnaast helpt ze al ruim tien jaar ouderen met het invullen van belastingaangifte.  

Hans Winthorst (1945) was in zijn werkend leven opticien. Als 6-jarig jongetje voetbalde hij bij voetbalvereniging VVZ in Zaandam. Hij bleef voetballen tot zijn 45ste en werd toen vrijwilliger bij de club, onder meer met de kantinediensten. Toen hij in 2007 met de V.U.T. ging kwam daar de was voor de selectie bij. In 2010 fuseerde de voetbalverenigingen VVZ en PSCK tot sc Hercules Zaandam. Daar zette hij zijn vrijwilligerswerk voort. Nog steeds verzorgt de heer Winthorst de was van de selectie en draait hij kantinediensten. Daarnaast helpt hij twee ochtenden in de week bij het schoonmaken van de kleedkamers. Ook verzorgt hij koffie en drankjes voor de trimclub voor ouderen, waar hij zelf lid van is.  

De volgende personen worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 

Aad Melgerd  (1948) is pionier op het gebied van duurzaamheid. Hij houdt zich bezig met de monitoring en het beheer van energiesystemen, legionellabeheer en risicoanalyses. Ook was hij adviseur en projectmanager van verschillende duurzaamheidsprojecten. Hij hield zich al in een vroeg stadium bezig met de introductie van warmtepompen, CO2-reductie en energiewinning door middel van bodemonttrekking ('aardwarmte'). Zo realiseerde hij het gebruik van 'energieheipalen' bij VTZ/Knap in Wormerveer en was hij nauw betrokken bij het duurzame Sport- en Jongerencomplex Oosterhout te Alkmaar. Ook was hij adviseur bij de realisatie van het duurzame sportcomplex van de landelijke Honk- en Softbalclub 'Amsterdam Pirates', het eerste duurzame, gasloze sportcomplex van Nederland .  

Recent was hij betrokken bij de realisatie van het IJburg-project van woonorganisatie 'De Warren'. Verder liet hij studies doen naar het winnen van energie uit oppervlaktewater en olifantengras (rondom vliegveld Lelystad). Tot op heden is hij nog adviseur bij en eigenaar van Duurzaam aan de Zaan B.V. In deze hoedanigheid initieert hij duurzame projectontwikkelingen en stimuleert hij duurzame installatieadviezen. Zo was hij betrokken bij de realisatie van het gebruik van aardwarmte voor verwarming en ventilatie van diverse woningen in het land. 

Naast deze beroepsmatige activiteiten verricht(te) de heer Melgerd ook een heleboel vrijwillige activiteiten. Bij de Junior Kamer Zaanstreek was hij lid van verschillende commissies en medeorganisator van het Presidential Ball. Als voorzitter was hij medeoprichter van een nieuwe tennisclub TZZ te Zaandam-Zuid en realiseerde hij de aanleg van drie nieuwe tennisbanen. Een aantal jaren was hij vrijwilliger bij en secretaris van de Krommeniër Lawn Tennis Vereniging. Daarna was hij medeoprichter van de tennisvereniging 'De Cromme bal' te Krommenie en mede-initiatiefnemer van de aanleg van vier nieuwe tennisbanen. En tevens beheerder van de kantine. Bij honk- en softbalclub 'Amsterdam Pirates' was hij bestuurslid en is hij vrijwilliger. Hij ondersteunde o.a. de organisatie van het Europees en Wereldkampioenschap Honkbal en het Europees Kampioenschap Softbal.  

Bij de Lions Club ‘De Banne was hij vrijwilliger en actief lid, vicevoorzitter en voorzitter. De heer Melgerd was tevens gouverneur van Lions Nederland, District AN Noord-Holland en daarmee ook medeorganisator van de Belevenisfietstocht ten behoeve van het project 'Het Vergeten Kind'. Bij de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel, departement ZW was hij bestuurslid en verantwoordelijk voor de portefeuille communicatie en organiseerde hij de maandelijkse lunchlezingen. Verder was hij initiatiefnemer van het golfevenement t.b.v. de fondsenwerving voor het groeiende Zaans niercentrum Rob Klaassen  

Bij de Vereniging voor BodemenergieNL was hij vrijwillig betrokken en was hij secretaris van de landelijke werkgroep communicatie & promotie en zette zich in voor de bewustwording van het duurzaamheids-perspectief. Verder was hij medeorganisator van de halfjaarlijkse themabijeenkomsten en de jaarlijkse Energie-beurs  

Én hij is de oprichter, penningmeester en voorzitter van de Stichting Havenkantoor Zaandam. Deze organisatie zet zich in voor de herbouw van het in 1963 gesloopte monumentale gebouw te Zaandam aan de hand van de originele bouwtekeningen. Hij zet zich in voor de fondsenwerving en de PR. Hij was bovendien ook medeoprichter van de businessclub 'Claes Compaen' en medeoprichter en voorzitter van de landelijke businessclub Lighthouseclub, departement NoordZeeKanaal. Bij de VVD, afdeling Graft-De Rijp was hij o.a. commissielid en zette zich in voor verduurzaming. 

David Kooi (1970) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de leefbaarheid in Zaanstad. Dit heeft hij gedaan als opgavemanager, als wijkmanager in Assendelft en daarvoor als wijkmanager in Poelenburg. Door zijn inzet zijn veel projecten van de grond gekomen, faciliteiten en openbaar groen zijn behouden en daarmee is de economie, werkgelegenheid en leefbaarheid in de wijken verbeterd.  

Vanaf 2012 maakte hij zich sterk voor de wijk Poelenburg. Hij zette Poelenburg actief op de agenda van het bestuur. Door nieuwe samenwerkingen aan te gaan ontstond het bewonersinitiatief 'BewonersBedrijf Poelenburg', dat begon met de overname en exploitatie van het wijkpunt. Mede door zijn aansturing realiseerde het Bewonersbedrijf Poelenburg de Buurttuin Poelenburg, de verzelfstandiging van het wijkcentrum, het ophalen van grofvuil door wijkbewoners, het initiatief 'Zaanse Vrouwen KR8', het wijkblad 'De Poelenburgkrant' en verschillende werkervaringstrajecten.  

Als opgavemanager ondersteunde hij bij het ondernemersinitiatief vanuit het Businesspark Wormerveer om op duurzame wijze werk, onderwijs en zorg te combineren in de wijk. Hieruit ontstond de samenwerking 't Lokaal. De heer Kooi verbond ondernemers en onderwijsinstellingen ter versterking van het project. Hij realiseerde o.a. een stageplatform, een lokaal broodfonds voor ondernemers en ondersteunde de doorontwikkeling van het eerste coöperatieve energiebedrijf van een bedrijventerrein, SAENZ. 

Hij werkte mee aan de oprichting van de Stichting BewonersBedrijven Zaanstad. Hij legde contacten met de Krajicek Foundation voor de plaatsing van sporttoestellen en het beschikbaar stellen van studiebeurzen ten behoeve de ontwikkeling van kansarme jongeren. Ook kwam er een lokaal 'Repair Café.  

Tijdens de coronaperiode in 2020 werd hij wijkmanager in Assendelft.  Hij maakte zich sterk voor het terugdringen van de jongerenoverlast in de wijk Saendelft. Hij is mede-initiatiefnemer van het project 'Local Hero's'.  Hij richtte samen met andere initiatiefnemers Het Sociale winkeltje op. Een ontmoetingsplek waar mensen, ideeën en initiatieven uit de wijk worden verenigd. 

Ad van Vugt (1954) zet zich al decennialang in ten behoeve van de vergroening van de (levensmiddelen)industrie en het creëren van een circulaire economie. 

Na een loopbaan bij Loders Croklaan startte hij een eigen onderneming: Oterap BV. Dat bedrijf is uitgegroeid tot een familiebedrijf dat investeert in b2b ondernemers die duurzame verandering willen in de voedingsmiddelenindustrie.  

In 2003 startte hij bij Exter BV (destijds onderdeel van DSM). In verband met voorgenomen verplaatsing van productie naar China was het plan de vestiging met tachtig arbeidsplaatsen in Zaandam te sluiten. De heer Van Vugt zorgde er met de overname van Exter in 2005 voor dat het bedrijf is uitgegroeid tot een wereldwijd gerenommeerd bedrijf dat authentieke hartige smaken produceert en levert en een zeer goede naam heeft op het gebied van vegetarische en veganistische smaken. Met de overname bleven de arbeidsplaatsen behouden en werden deze zelfs uitgebreid.  

Naast deze beroepsmatige inspanningen is de heer Van Vugt ook vrijwillig actief.  

Bij D66 schreef hij essays over de richtingwijzers van de partij. Hij speelde als ‘het geweten’ van de permanente partijcommissie een belangrijke rol bij de totstandkoming van de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamer. Hij was bestuurslid van het Kenniscentrum D66 (huidige Mr. Hans van Mierlo Stichting). Hij werkte mee aan de groei en professionalisering van dit wetenschappelijke bureau. Hij organiseerde talloze afdelingsavonden in het hele land en was inhoudelijk betrokken bij vele publicaties. 

Bij Combiwel Buurtwerk Amsterdam was hij gedurende een aantal jaren lid van de Raad van Toezicht Daar wist hij door de bestuursstructuur ingrijpend te wijzigen de financiën op orde te krijgen. Hij dacht actief mee over de rol als maatschappelijke organisatie.  

Bij het programma Zaanstad First in Food was hij voorzitter. Hij droeg zorg voor de ontmanteling van de organisatie toen er onvoldoende draagvlak voor bleek te bestaan. Hij organiseerde tal van voorlichtings- en kennisbijeenkomsten en er werd een lopend arbeidsmarktonderzoek afgerond waaruit bleek dat er komende decennia een groot tekort aan procesoperators zou ontstaan binnen de voedingsmiddelenindustrie. Daarop zette de heer Van Vugt mede de opleiding Food- en Proces Tech Campus op, waar tot op heden jaarlijks 25 procesoperators worden opgeleid voor een baan in het Zaanse bedrijfsleven.  

Vanaf 2017 was de heer van Vugt gedurende een aantal jaren vrijwilliger bij en penningmeester van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark. Hij kreeg de financiën op orde na een financieel zware tijd en voerde het overleg met gemeente, parkbeheerders, achterban en overige betrokkenen.  

Hij was in 2016 medeoprichter en voorzitter van de vereniging ZaanstadMaakstad. De vereniging werd in 2019 officieel opgericht, daarvoor was het een klankbordgroep. Hij realiseerde mede de samenwerking tussen de Zaanse bedrijven en de gemeente. Bedrijven en de gemeente werken samen aan de energietransitie, onderwijs, infrastructuur en mobiliteit. Verder liet hij ook een studie uitvoeren over een toekomstbestendige samenwerking van ZaanstadMaakstad. 

Hij is bovendien al jarenlang vrijwillig actief bij de Vrije Evangelische Gemeente Zaandam (VEG), de voetbalclub ZCFC en korfbalclub ZKC. Bij de VEG was hij voorzitter van de Kerkenraad, verzorgde een paar keer per week de bijbelschool en hielp hij bij de organisatie van evenementen. Bij ZCFC was hij betrokken bij het opzetten van het G-voetbal en is hij tot op heden actief als (jeugd)scheidsrechter en ondersteunt hij bij activiteiten. 

Gepubliceerd vanaf 29-04-2024, gewijzigd 29-04-2024

Overige actuele berichten